Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

ANNI LEPPÄLÄ
Vuoden nuori taiteilija 2010
20.10. – 7.11.2010
Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 7.11. klo 14-15
Uusi Kipinä, Kulma, Kymintie 1, Lahti


Valokuvat ovat minulle jonkinlaisia kiinnekohtia muutoksessa ja sen tarkkailussa. Niihin voi koota luottamusta ja tunnistamisen varmuutta, mutta samanaikaisesti niillä on myös toinen luonteensa; näkymätöntä ja tunnistamatonta kohti kääntyvä puolensa. Se, mikä lopulta tulee kuvassa tunnistetuksi voi olla jotakin kuvan ulkopuolella ja näkymättömissä olevaa. Hetkellisessä kokemuksessa paljastuu jotain, joka ei ole valokuvaan tallennettua - "aiemmin ollutta" - vaan kuvassa nyt ja tässä läsnäolevaa.

Sisäavaruuden kokemus, elossaolon tunne väistelee; sen jäljittäminen on tärkein aiheeni. Kun näkyvä ja havaittava maailma muuttuu kuvaksi, tapahtuu käännös, jossa kokemus (jonkin asian tunnistaminen) muuntautuu kuvan aiheeksi. Kokemusten maailma, jota ei ole olemassa näkyvässä todellisuudessa eikä sanojen tai selitysten muodossa, tulee esiin vain kuvissa. Näkyvä, konkreettinen maailma toimii tällaisen kokemuksen jäljittämisen kiintopisteenä tai ensimmäisenä johtolankana, jota valokuvalla voi tulkita.

Tunnistamisen ja kohteen välinen yhteys ei ole suora ja ilmeinen vaan häilyvä, vaistonvaraisen vastaavuuden havainto. Varjo vanhan talon seinällä ilmaisee jotain, joka löytää vastineensa sisäisestä kokemuksesta. Ulkoisen ja sisäisen välisen yhteyden löytäminen ja kuvan tekeminen liittyvät tähän muuntamisen haluun. Maailma, joka on koettavissa vain kuvissa, jota ei ole olemassa näkyvässä todellisuudessa eikä sanojen tai selitysten muodossa. Jos sitä lähestyy sanojen avulla ilmenee sen korostuneimpana piirteenä katoavaisuus.

www.annileppala.fi

Kuvat:
Rescue devices, 2010, pigmenttivedos, pohjustettu alumiinille (1)
Jardin II, 2010, pigmenttivedos, pohjustettu alumiinille (2)

/files/gimgs/11_rescuedevicesleppala.jpg
/files/gimgs/11_annileppalajardinii.jpg