Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

JOHANNES ROMPPANEN & SIRKKU VARJONEN
Identity Search - tarinoita identiteetistä ja maahanmuutosta
1.12. – 19.12.2010
Uusi Kipinä, Kenno, Kymintie 1, Lahti


Kuka olen? Mistä tulen? Mihin kuulun? Näyttelyssä pohditaan erilaisia identiteettikysymyksiä: ryhmiin ja paikkoihin kuulumista maahanmuuttajan näkökulmasta. Kuinka maahanmuuttajat tulevat määritellyiksi Suomessa? Entä kuinka he määrittelevät itsensä?

Identity Search -näyttely osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun maahanmuutosta ja monikulttuurisesta Suomesta. Se valottaa näyttelyprojektiin osallistuneiden maahanmuuttajataustaisten henkilöiden käsityksiä omasta identiteetistään ja heidän kokemuksiaan siitä, millaista on elää suomalaisessa yhteiskunnassa.

Näyttely rakentuu maahanmuuttajien haastatteluista sekä valokuvista, jotka on otettu kunkin osallistujan valitsemassa, hänelle tärkeässä paikassa. Jokaisella projektiin osallistuneella on erilainen tarina kerrottavana. Myös suhtautuminen maahanmuuttaja-käsitteeseen vaihtelee kovasti. Yksi asia kuitenkin tuntuu yhdistävän jokaista osallistujaa. Jokainen toivoo mahdollisuutta tulla kohdatuksi yksilönä. Eräs osallistujista muotoilee tuon toiveen näin: "Sen sijaan että ihmiset kysyvät minulta missä olen syntynyt, haluaisin heidän kysyvän minulta kysymyksiä, jotka antaisivat minun kertoa kuka olen."

Projektin myötä tekijät, valokuvaaja Johannes Romppanen, tutkija Sirkku Varjonen ja projektiassistentti Sara Hornig, kiinnostuivat tutkimaan omia identiteettejään, ja siksi kirjassa ja verkkosivulla on esillä heidänkin kuvansa ja tarinansa. Myös näyttelyvieraat haastetaan pohtimaan identiteettikysymyksiä osallistumalla näyttelyssä olevan "identiteettiseinän" rakentamiseen.

Galleria Uusi Kipinän näyttelyssä on esillä valikoima Identity Search -projektin kuvista. Näyttelyn lisäksi Identity Search -projektiin kuuluu verkkosivut (www.identitysearch.net), jossa kaikki tarinat ja kuvat ovat nähtävillä, ja Identity Search -kirja, joka on esillä näyttelyn yhteydessä. Kirjaa voi myös ostaa verkosta projektin kotisivujen kautta.

www.identitysearch.net
www.johannesromppanen.com

Kuvat: Johannes Romppanen:
Olga (1), Irena (2), Carmen (3), Liviu (4), Michael (5)

/files/gimgs/10_olgakuvaromppanen.jpg
/files/gimgs/10_irenakuvaromppanen.jpg
/files/gimgs/10_johannesromppanencarmen.jpg
/files/gimgs/10_liviu009.jpg
/files/gimgs/10_michaelkuvaromppanen.jpg