Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

MINNA PÖLLÄNEN
Observations on Change - The Contemporary Anthropology Series
1.12. – 19.12.2010
Uusi Kipinä, Kulma, Kymintie 1, Lahti


Jokaisen ihmisen elämässä tapahtuu muutoksia. Osaa muutoksista osaamme odottaa, osa yllättää positiivisesti ja osa tulee elämäämme tahtomattamme. Muutos ei ole koskaan yksiselitteisen hyvä tai huono asia - toisen puolen näkeminen voi vain joskus viedä aikaa.

Kuvasarjassaan Contemporary Anthropology Minna Pöllänen tarkastelee ihmisiä joiden elämässä on tapahtunut tai on tapahtumassa jokin perustavanlaatuinen muutos. Voiko henkilökohtaista muutosta edes tallentaa filmille? Korreloivatko muutos ja kuva toisiaan? Sarjan kuvat on otettu kuvattavalle luonnolliselta tuntuvassa ympäristössä joko kotona tai omalle tuntuvassa paikassa ulkona.

Sarjan kuvat ovat alastonkuvia. Tämä liittyy prosessin aikana tehtyyn taustatutkimukseen, jossa Pöllänen on käynyt läpi 1900-luvun alun valokuvia eri Afrikan ja Oseanian heimoista. Alaston ihminen kameran tarkkailtavana on fyysisen alastomuuden ohella myös emotionaalisesti paljaampi. Sitä peitetään huomaamatta itsevarmalla, välillä vihamieliselläkin tavalla katsoa kameraan. Samalla kehon kieli alkaa muistuttaa vanhoissa valokuvissa olleita ihmisiä. Ympäristö ja puitteet ovat muuttuneet, mutta alaston ihminen häitään edeltävänä hetkenä näyttää kameran edessä hyvin samankaltaiselle, kuin kohtalotoverinsa 100 vuotta sitten. Tunteen kokeminen pysyy yhtä primitiivisenä ja vaistonvaraisena aikakaudesta riippumatta.

Minna Pöllänen (s.1980) on Helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän suorittaa parhaillaan valokuvataiteen maisterin opintoja Englannissa, London College of Communicationissa. Pölläsen kuvia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja Englannissa. Lahden ohella Contemporary Anthropology on ollut esillä Helsingissä ja keväällä 2011 se nähdään Galleria Rajatilassa Tampereella.
Näyttelyä on tukeneet Valtion valokuvataidetoimikunta ja Lahden valokuvataide ry.

www.minnapollanen.com

Kuvat:
Female, moving from hometown, 2009 (1)
Male, 60 days after brothers's death, 2009 (2)


/files/gimgs/9_femalemovingfromhometownpollanen.jpg
/files/gimgs/9_minnapollanen01.jpg