Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

SATU HAAVISTO
Kumouksellisia katseita
13.4. – 8.5.2011
Uusi Kipinä, Kulma, Kymintie 1, LahtiValokuvaaja Satu Haaviston (s. 1975) teossarja Kumouksellisia katseita muodostuu tyttöjä esittävistä rakennetuista henkilökuvista, joilla kuvaaja haastaa perinteiset tavat esittää, katsoa ja tulkita naiskuvaa.

"Valokuvia rakentamalla yritän lähestyä omaa tiedostamattoman aluettani ja sen torjuttujen tunteiden tiivistymää. Olen tehnyt kuvia, joiden äärellä kykenen kohtaamaan kohtaamattoman, asettautumaan tiedostamattoman kynnykselle. Toisaalta pyrkimyksenäni on valokuvien avulla myös liikkua tyttöyden esittämisen rajapinnoilla. Olen kiinnostunut tavanomaisten katsojapositioiden ympärikääntymisestä sekä kuvattavien ilmeiden, eleiden ja asentojen suhteesta kuvauspaikkojen synnyttämiin viittauksiin."

Haavisto on kiinnostunut siitä, miksi edelleen yhteiskunnassamme toistuu tapa esittää nuoria naisia ja tyttöjä kuvissa voyeuristisen katseen kohteena, objektina kaikista kyseenalaistuksista ja vastustuksista huolimatta.

"Erityisesti minua kiinnostaa, miksi tietyt objektivoivat ja naissukupuolta alistavat kuvan tulkinnan tavat hallitsevat katsomisen ja representaatioiden kenttää. Tyttöjä ja nuoria naisia esittävien henkilökuvien kenttä on hyvin latautunut. Feministisen visuaalisen kulttuurin tutkimuksen ansiosta olemme jo tottuneet katsomaan kuvia naishahmoista etsien objektivoinnin merkkejä ja representaatioita. Tällainen feministinen kuva-analyysi on toki tehnyt näkyväksi monia alistamisen, objektivoinnin ja sukupuolisen syrjinnän piilorakenteita, mutta siitä on myös ajan kuluessa muodostunut eräänlainen sukupuolisorron narratiivi, jota kerrotaan yhä uudelleen uusien tulkintojen muodossa."

Tässä teossarjassa Haavisto on halunnut keskittyä kuvien hahmojen katseisiin.

"Pyrin työssäni tuomaan esiin sen, millä tavoin katseet joko ylläpitävät tai haastavat vakiintuneita tyttöyden esittämisen tai kuvan lukemisen tapoja. Tarkastelen erityisesti sitä, miten katse kuvassa tuottaa tulkintoja tytöistä katsomisen passiivisina kohteina, objekteina. Lisäksi pyrin tuomaan esiin miten katse voisi vahvistaa heidän asemaansa kuvan subjekteina."

Kumouksellisia katseita -teossarja sisältää 130 X 175 cm, 97 X 130 cm ja 65 X 87 cm alumiinille pohjustettuja pigmenttimustevedoksia.

Kuvat:
Nimetön (patjat), 2009 (1)
Nimetön (sauna), 2010 (2)

/files/gimgs/71_haavistowebnimetonpatjat130x175.jpg
/files/gimgs/71_haavistowebnimetonsauna97x130.jpg