Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

GARY WORNELL
The Nepal Diaries
17.7.-4.8.2013
Avajaiset 16.7. klo 18-20

Galleria Uusi Kipinä, Kulma
Kymintie 1
15140 Lahti2012 marraskuussa otin osaa Kathmandun kansainväliseen taide-festivaaliin, jonka teemana oli ”Earth, Body, Mind”, työlläni ”Endangered Species - Uhanalaiset lajit”. Se oli ensimmäinen vierailuni Nepaliin ja jo muutamien viikkojen sisällä olin täysin uppoutunut paikalliseen kulttuuriin, maisemiin ja ihmisiin. Eräs ystäväni oli myös ympäristöön liittyen työskentelemässä Kathmandussa, SEAM Nepal-projektissa - Strengthening of Environmental Administration and Management at the Local Level. Tapasimme eräänä iltana ja sain mahdollisuuden toimia konsulttina projektin päätösvaiheessa.

Helmikuussa 2013 aloitin konsultoinnin ja samaan aikaan tein facebook-albumin nimeltään Nepal Diaries – Nepalin päiväkirjat. Halusin sen eroavan blogista, silti yhdistäen kuvaa ja tekstiä, ja halusin jokaisen päiväkirjasivun olevan valokuva, jonka saisi ladattua saman tien jopa heikoimmalla internet-yhteydellä. Toiseksi halusin käyttää ainoastaan iPhoneni kameraa ja 645 Pro-sovellusta, jonka on kehittänyt Mike Hardaker. Kuvien laatu on uskomaton ja niistä saa todella hyviä vedoksia. Kaikki kuvien käsittely on tehty iPhonella.

Lapsena minulla oli pieni Kodak Brownie-kamera ja siksi ”räpsyissä” on oma viehätyksensä. Kuvan ei tarvitse olla neulanterävä tai otettu kalliilla DSLR-järjestelmäkameralla viestin mennäkseen perille ja pidän siitä miten saan iPhonellani samantien tuloksia. Se on huomaamaton, kevyt, äärimmäisen monipuolinen ja aina valmiina. Vapaapäivinäni kannan mukanani muutamaa Suntrica aurinkokenno-laturia ja minulla saattaa mennä kolme täyttä latausta päivässä.
Ja niin Nepal Diaries alkoi lennollani Helsingistä Kathmanduun, ja kun ensimmäinen puolisko konsultoinnistani päättyi maaliskuun alkupuolella, pystyin kehittämään kuvat kotona Suomessa ja palaamaan niiden kanssa muutamaa viikkoa myöhemmin. Nepalilaisten taiteilija ja valokuvaaja ystävieni Shailaja Kasajun and Sangeeta Thapan avustuksella näyttelyni oli esillä kahdella eri paikkakunnalla Kathmandussa ennen paluutani Suomeen.

Haluaisin kiittää Lahden valokuvataide ry:tä näyttelykutsusta Galleria Uuteen Kipinään ja tilaisuudesta päästä esittelemään kuvani täällä Lahdessa. Juuri tässä kaupungissa vuonna 1997 otin ensi askeleeni digitaaliseen valokuvaukseen valokuvaaja ja opettaja Sakke Nenyen johdolla. Päiväkirjasivut on vedostettu Epsonin mattavalkoiselle mustesuihkutulostuspaperille. Kehystetyt kuvat, samoin kuin iPhone valokuvat on otettu Mike Hardakerin 645Pro-sovelluksella ja vedostettu omalle mustesuihkutulostuspaperimerkilleni, 34 g/sqm Washi, joka on kehitteillä Sveitsissä. Se on ohuinta luonnonkuitu tulostuspaperia maailmassa.


/files/gimgs/114_garywornellnearchapagaon.jpg
/files/gimgs/114_06-gw-img0476.jpg
/files/gimgs/114_02-gw-img0233.jpg