Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely

JOHANNES ROMPPANEN:
LILJA
30.6.–18.7.2021

Johannes Romppasen valokuvataidekirja Lilja (2019) kertoo valokuvaajan samannimisestä tyttärestä, joka syntyi cp-vammaisena Romppasen perheen kolmanneksi lapseksi. Teoksessaan Romppanen avaa omakohtaisesti lapsiperheen arkea, jossa sairaalakäynnit ovat osa päivittäistä elämää. Käsin sidottu, käsityömäisesti toteutettu ja lahjapaperiin kääritty kirja kehottaa lukijaa avaaman paketin ja sivu sivulta tutustumaan Liljan elämään.

Galleriassa pääsee tutustumaan itse kirjaan ja teeman kuvastoon.

“Lilja” valittiin vuoden 2019 valokuvakirjaksi toukokuussa 2020. Voittajan valitsi Ulla Jokisalo, hän perusteli valintaansa seuraavasti:

"Johannes Romppasen Lilja on monikerroksinen ja tarkkaan ajateltu teoskokonaisuus. Valokuvataidekirjan syvin vaikuttavuus ja koskettavuus on sen äärimmäisessä henkilökohtaisuudessa ja valokuvien inhimillisessä lämmössä. Lilja on Romppasen dokumentaatio vuosista 2013-2018 ja niistä seurannaisvaikutuksista, joita lapsen yllättävä cp-vammaisuuden diagnoosi hänen perheessään aiheutti. Valokuvakertomuksena Lilja on erityinen etenkin Romppasen itsensä ja hänen tyttärensä välisen suhteen kuvauksena, ja heidän yhteisenä näkökulmanaan."

Jokisalo kiinnitti myös erityishuomiota itse kirjaan taide-esineenä:
"Vaikka valokuvakirjan painopaperi on hyvin ohut ja huokoinen, niin jokaisen valokuvan painojälki on hämmästyttävän korkealaatuinen sekä yksityiskohtien että värien toistossaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta valokuvakirjassa on painosivujen jättäminen rosoreunaisiksi, jolloin katsojan on itse avattava kirjan jokainen aukeama kuvien näkemiseksi. Teoskokonaisuuteen kuuluu myös kuva- ja värimaailmaltaan suloisen aistikas kotelo, johon on rei’itetty teosnimi Lilja. Päälle päätteeksi valokuvakirjan ja sen kotelon ympärillä on vielä käsin taiteltu ja kaksipuolisesti valokuvin painettu hurmaava käärepaperi."

Tiedotteeseen on lainattu tekstiä Hippolyten “883 sivua - Vuoden valokuvataidekirja 2019” -ryhmänäyttelyn tiedotteesta. Näyttely esitteli Vuoden valokuvataidekirja 2019 finalistit 3.7.-2.8.2020.

liljabook.com/
johannesromppanen.com

/files/gimgs/IMG_20161213_093154.jpg