Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely
JUKKA MALE:
POST MORTEM
6.–24.2.2019
Valokuvaaja Jukka Male on taiteellisen työskentelynsä aikana keskittynyt pitkäaikaisprojekteihin, neljään suureen kokonaisuuteen, joista ensimmäisen eli puolalaisen Srednia Wiesin kylän seuraamisen hän aloitti jo vuonna 1979. Viimeiset kuvat kylästä ovat vuodelta 2015.
Muut Malen pitkäaikaisaiheista ovat Oqaatsut, pieni grönlantilaiskylä, Barrio Chinon suurkaupungin rajuinta elämää edustava kadun pätkä Barcelonassa, sekä laaja kokonaisuus Jugoslavian hajoamissotien henkilöuhreista. Kaikki mainitut projektit ovat olleet monivuotisia ja poikkeuksellisen mittavia kooltaan.
Oqaatsutin kylä on vaarassa kadota pienuuteensa, siellä on vain 45 asukasta tällä hetkellä, ja se elää juuri nyt vuonna 2019 kriittistä vaihetta suhteessaan tulevaisuuteen.
Chinon tarina kertoo pienen Carrer de Sant Ramonin kujan 40 metrin kaistaleesta. Se on, vaikkakin aivan Barcelonan keskustassa, eräänlainen yhteiskuntahierarkian kellari, jota asuttavat huumeet, prostituutio, kaikenlainen rikollisuus, yhteisenä nimittäjänä alueella kaikkialle ulottuva köyhyys.
Balkan ja entisen Jugoslavian hajoamissotiin liittyvän kokonaisuuden lähtökohta on yksinkertainen ja samalla poikkeuksellinen, sillä sodissa media esittää useimmiten yhtä osapuolta kerrallaan. Jukka Male on kuvannut konfliktin kaikkien osapuolten vaikeasti vammautuneita, sotien yhtä lopullista tulosta, jossa häviäjiä ovat kaikki; näissä sodissa niin serbit, kroaatit, Bosnian muslimit kuin Kosovon albaanitkin. Kuvien tarkoitus on ollut rikkoa se ohut pintakuori, jonka sanat peittävät. Enemmän kuin konfliktiin johtaneita syitä, kuvat pyrkivät paljastamaan sodan seurauksia.
Näiden neljän teeman lisäksi on syntynyt paljon kuvia, jotka eivät liity kyseisiin aiheisiin. Ne saattavat olla itsessään pieniä kokonaisuuksia, tai sitten aivan yksittäisiä kuvia. ”Post mortem”-näyttelystä löytyy kuvia kaikista näistä eri lajityypeistä.