Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely


Sanna Kannisto, Observing Eye
3-21.2.2021
Ei avajaisia
Galleria Uusi Kipinä, Kenno
Kymintie 1, 15140 Lahti
Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16
Sanna Kanniston yksityisnäyttely Observing Eye koostuu luontoon rakennetussa studiossa kuvatuista lintuvalokuvista ja useita kuvia sisältävistä valokuvakollaaseista.

Sanna Kanniston tuotanto asettautuu niin tieteellisen kuvituksen, lavastetun valokuvan kuin asetelmankin traditioon. Hän rakentaa kuvansa tarkoin studiossa. Linnut vaikuttavat olevan täydellisesti oksille asettautuneita, valaistus on suunniteltu ja kuvausasetelmien yksityiskohdat kuten oksat ja telineet ovat tarkoin harkittuja. Studiossa olevat linnut saavat veistoksellisen olemuksen,kun niiden liike pysähtyy valkoista taustaa vasten tai kun ne istuvat osana taiteilijan rakentamaa asetelmaa. Kuvia ei ole kuitenkaan yritetty lavastaa luonnollisiksi, vaan prosessi on jätetty näkyviin: kasveissa näkyy leikkaamisen merkkejä, niitä on yhdistelty nippusiteillä, oksat voivat leijua tyhjyydessä ja näkyvissä voi olla studion rakenteita. Lintujen liikkeet ja oma tahto rikkovat suunnitelmallisuuden ja tuovat kuvaan sattuman elementin. Kuvissa sekoittuu teatterillinen esillepano ja valokuvan dokumentaarinen luonne.

Suomessa kuvatut linnut (kuten näyttelyn pajulintu, hömötiainen ja pyrstötiaiset) ovat muuttolintuja, jotka on rengastettu Hangon lintutieteellisellä asemalla osana Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkimusta. Kannisto on saanut lintuja kuvattavakseen tutkimuksen jälkeen. Tavallinen kuvaussessio linnun kanssa kestää noin 20 minuuttia. Kaikki kuvaukset on tehty eettisiä toimintaperiaatteita noudattaen ja lintujen hyvinvointi huomioiden.

Kollaasiteokset valottavat Kanniston työskentelyn taustoja ja esimerkiksi ajankohtaisia ekologisia kysymyksiä, joita hän pohtii. Kollaasiteokset yhdistävät ja rinnastavat kuvia, tieteen tekstejä ja diagrammeja liittyen luonnontutkimustyöhön, tutkimusasemiin, maisemiin sekä lintujen- ja ympäristönsuojeluun ja uhkakuviin. Ekologisten kysymysten, kuten lintujen ja hyönteisten määrän vähenemisen, esiintuominen teoksen muodossa tuntui taiteilijasta juuri nyt tärkeältä.
www.sannakannisto.com
Instagram: sanna_kannisto/files/gimgs/190_windsblowsouthp.jpg
/files/gimgs/190_poecilemontanus2p.jpg
/files/gimgs/190_ontto-tammi.jpg