Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

ENNEN MUISTAMISTA
Päijäthämäläisiä ja kantahämäläisiä valokuvaajia
// Terho Aalto, Antti Ahtiluoto, Sirpa Haapaoja, Kirsti Nenye, Anna Salmisalo, Eeva Vanhanen, Anne Vatén
14.10. – 1.11.2009, Uusi Kipinä, Lahti


Ennen muistamista –näyttely kokoaa yhteen seitsemän Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä vaikuttavaa valokuvaajaa ja taiteilijaa. Näyttelyssä on havaintoon ja kokeiluun perustuvia valokuvia yhdessä käsitteellisempien teosten kanssa. Näyttelyn teokset ovat valmistuneet viime vuosina työryhmän jäsenten itsenäisinä projekteina, joista on koostettu yhteinen kokonaisuus. Työryhmä syntyi Lahden valokuvataide ry:n järjestämän Valokuvan kevät –seminaarin aikana maaliskuussa 2008. Näyttely oli ensimmäisen kerran esillä Hämeenlinnan GalleriaKONEessa kesäkuussa 2009.

Mitä tapahtui ennen muistojen syntyä, ennen muistamista? Toiset tapahtumat ja asiat jäävät ajatuksiin asumaan, toiset haalistuvat, unohtuvat. Muistikuvat kuultavat läpi muovaten menneet kokemukset eri tavoin värittyneiksi todellisuuksiksi. Ennen muistamista –näyttelyssä tämä tapahtuu konkreettisesti Eeva Vanhasen teoksissa; muistia, muistikuvan syntymistä ja sen visuaalisuutta pohtiva kokonaisuus on esillä harsoina, joiden lävitse näkee seuraavaan kuvaan, kuvien muodostaessa päällekkäisiä kuvia, kuin muistikuvia.

Sirpa Haapaoja rakentaa teoksessaan mielen maisemaa. Äänien kautta kokemus kuvasta saattaa muuttua, määrittyä uudelleen erilaisilla merkityksillä. Terho Aallon teoksissa ohikiitäviä hetkiä tallentavat kuvat toimivat kuin välineinä ymmärtää ympäröivää todellisuutta. Kuva pysähtyy siihen, mitä ihmissilmä ei ehtinyt rekisteröidä. Intuitio ja tilanteisiin reagoiminen herättävät kuvaajan, herättävät ajatukset. Tämä prosessi ohjaa niin ikään Kirsti Nenyen sekä Antti Ahtiluodon työskentelyä. Kuvapareja ja havaintoja jäsennellen syntyy uusi kuva.

Anna Salmisalon ja Anne Vaténin teokset käsittelevät tunne-elämän kivikkoja ja toisaalta naiivia ruusunpunaa. Heidän kuvansa määrittelevät kohteensa uudelleen, arvottaen ja muuttaen ne sisällöiltään. Teokset lähtevät tarpeesta irrottaa asioita itsensä ulkopuolelle, havainnoida niitä taiteen keinoin, ja säilyä siten itse hengissä. Mutta onko sanottua, että se mitä muistan on totta? Mitä haluan muistaa?

Näyttelyä ovat tukeneet Hämeen taidetoimikunta, Kauno ry ja Lahden valokuvataide ry.

Kuvat:
Anna Salmisalo: Yksityiskohta Onni teossarjasta Ero, 2008 (1)
Eeva Vanhanen: Muistot - Memorie. 2008. pigmenttivedos harsolle (2)
Sirpa Haapaoja: Selin. 2009. kuva-ääniteos (3)
Terho Aalto: Yksityiskohta teoksesta Weather Report. 2007/2008. pigmenttivedos. (4)
Kirsti Nenye: Kiinan punainen 3. 2007. pigmenttivedos alumiinille. (5)

/files/gimgs/35_annasalmisalo.jpg
/files/gimgs/35_eevavanhanen.jpg
/files/gimgs/35_sirpahaapaoja.jpg
/files/gimgs/35_terhoaalto.jpg
/files/gimgs/35_kirstinenye.jpg