Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

Lahden Valokuvataide ry:n kutsunäyttely

Juha Metso: Jää-jää / Ice-Stay / Eis-Bleib
Galleria Uusi Kipinä, Lahti
16.7.-3.8. 2014
Avajaiset 15.7.2014 klo 18-20

Galleria Uusi Kipinä, Kenno
Kymintie 1, 15140 Lahti
Avoinna
ti - pe 12 – 18, la -su 12 - 16

 
Juha Metson näyttelyssä kylmyys etenee hyydyttävän lumen valossa
 
 
Suomen talvessa liike hidastuu, mutta kaikki sujuu. Nauramme uutisille, jotka kertovat lumisateen pysäyttäneen muualla maailmassa kokonaisia kaupunkeja.
 
Me hallitsemme talven. Kaipaamme sitä jo, kun luonnontieteen popularisoijat kuumentuvat ilmaston lämpenemisestä.
 
Juha Metso näyttää, miltä hallitsematon kylmä tuntuu. Näissä pysäytyskuvissa lumi liikkuu. Se on uhka. Mustaa valkoisella. Luonnollista väkivaltaa, joka Suomessa on piilotettu.
 
Valokuva näyttää, mitä tapahtuu, kun lumi ja jää rikkovat teknologisen vastustuskykymme.
 
Tässä ikitalvessa aurat ovat hyytyneet talleihin. Floora on jo peittynyt, mutta fauna yrittää sopeutua. Ihminen sinnittelee torakan lailla kaikkialle tunkevaa kylmyyttä vastaan. Sitten liike pysähtyy…
 
Ilmastonmuutosta tutkineet uskovat, että maailma sulaa pian. Valokuvaaja Juha Metso pohtii tässä näyttelyssä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun lämpöaalto vapauttaa ilmakehään auringonvaloa heijastavan tuhkakerroksen.
 
Palkittuna lehtikuvaajana Metso on oppinut: maailma, jota elämme, näkyy voittajien kuvina ja tarinoina. Se, mikä tänään on totta, vaihtuu huomenna valheeksi. Lämpötulva on huomenna syvästi jäässä. Ja päinvastoin. 
 
Näyttelyssään Jää-Jää / Eis – Bleib Metso maalaa apokalyptisiä näkyjä lumen ja jään peittämästä maailmasta. Metso tutkii kuvausaiheitaan elokuvallisin keinoin. Scifistisissä ja lähes graafisissa kuvissa vain sopeutujat selviävät. He taistelevat ankarissa oloissa siksi, että joku on vetänyt maailmaa retkuun. 

Juha Metso (s. 1965) on kotkalainen valokuvataiteilija. Hän on pitänyt 30 vuoden kuluessa lähes sata yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Hän on tehnyt työtä valokuvaajana yli 60 maassa, ja hänen töitään löytyy kaikista suomalaisista merkittävistä taidemuseoista.   
Metso on vuosien kuluessa tehnyt sen, mihin jokainen taiteilija pyrkii: hänen tyylinsä on itsenäinen, ja se on helppo tunnistaa, oli kyseessä taidevalokuva tai lehtikuva.  
Kuvaa ei kannata valottaa puhki, eikä Metso selittele.  Selittäkööt muut. 
 
Matti Tieaho toukokuussa 2014 
 
www.juhametso.com

/files/gimgs/115_ice-stay-juhametso.jpg
/files/gimgs/115_0-ice---jaa---juha--metso.jpg
/files/gimgs/115_0-ice---jaa---juha-metso_v2.jpg